Fotografie

RAW fotografie: Hoe en wat?

February 13, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that


Als je nog niet zo lang aan het fotograferen bent, weet je waarschijnlijk niet eens dat je camera ook andere bestanden dan JPG’s kan wegschrijven. Bij een JPG bewerkt de camera je foto’s automatisch al een beetje. Hij voegt iets aan scherpte en witbalans toe. Er gaat ook iets aan kwaliteit verloren omdat de bestandsgrootte iets kleiner wordt. Daarom kiezen sommige fotografen ervoor om in RAW te fotograferen. Maar wat is een RAW nou precies, en wat zijn ze voor- en nadelen?


Wat is een RAW?

Een RAW is een ongecomprimeerde foto. Het is letterlijk een direct resultaat van wat je hebt gefotografeerd. Geen bewerking, geen aanpassingen. Wees niet verbaasd als je op je cameraschermpje geen verschil ziet tussen een JPG en een RAW. Je camera schermpje past namelijk ook al wat bewerkingen toe. Jaaa, je wordt bedrogen waar je bij staat!
Doordat een RAW zijn originele grootte behoud, is de kwaliteit van een RAW foto een stuk hoger dan die van een JPG. Hierdoor kosten RAW’s wel veel meer geheugen. Ook duurt het openen van de afbeelding daarom langer, en is het bewerken iets lastiger. Niet alle programma’s openen een RAW. Photoshop is een programma dat wel zonder problemen RAW bestanden kan bewerken.

scherptediepte

Het bewerken van een RAW is wel echt iets wat nodig is. Wanneer je je RAW ziet kun je op het eerste gezicht best even schrikken. De belichting en kleuren zijn net even anders dan bij een JPG, en ook ogen ze onscherper. Wat de camera bij een JPG voor jou doet, moet je nu zelf nog doen. Dit betekend dat je iets meer werk hebt aan je foto dan wanneer je hem in JPG had gestoken. Maar doordat je hem in RAW hebt geschoten, krijg je wel heel veel meer mogelijkheden qua bewerken dan bij een JPG. Waar je overbelichting bij een JPG niet meer kan corrigeren, kun je met een RAW nog vele kanten op. Ideaal dus als je moet fotograferen onder moeilijke omstandigheden.

Als je fotografeert in de automatische programma’s (landschap, portret, nacht) kun je er niet voor kiezen om in RAW te fotograferen. In de M, P, Tv, en A stand kan dit wel. In je instellingen schermpje kun je bij ‘quality’ kiezen of je voor Large, Medium, Small, Raw, of RAW + Large bestanden wil gaan. Ben je nog niet zo bekend met RAW, is het verstandig om voor RAW + L te gaan. Hierbij slaat je camera telkens dezelfde foto in RAW en in Large op. Zo kun je altijd nog terug vallen op je JPG.

Schermafbeelding 2016-01-26 om 15.17.45

Wat kun je qua bewerking met een RAW?

Met een RAW kun je best veel aanpassen zonder kwaliteit te verliezen. Je kunt ongeveer +1 stop of -1 stop terugwinnen in sluitertijd. Dit kan echt een groot verschil betekenen tussen een mislukte en een geode foto. Hierdoor kun je foto’s heel erg oplichte, maar ook bijna volledig overbelichte delen weer terug halen.

Ook kun je met RAW de witbalans aanpassen. Dit is de kleurtemperatuur van je foto. Dit hoef je dus nooit meer van te voren in te stellen, maar kun je gewoon achteraf nog aanpassen. Super handig!

Natuurlijk kun je verder ook de kleuren, belichting, contrasten etc aanpassen net als bij een JPG, en het gaat allemaal net even wat makkelijker.
Eigenlijk krijg je met RAW foto’s nog een tweede kans om je foto naar je eigen wens te maken. Maar natuurlijk blijven de instellingen die je instelt (diafragma en sluitertijd) cruciaal.

36IMG_9136copy

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Juudith says:

    Met een raw bestand kun je ook meer qua bewerken dan een jpeg.. Ik schiet ook altijd met raw + L.. je kan net wat minder plaatjes schieten maar vind het met het uitzoeken altijd wel handig..

  2. Anna says:

    Ik vraag me dan af wat voor geheugenkaart jij dan vaak gebruikt? Of heb je er altijd meerdere mee?
    Ik heb zelf een 12gb kaartje. Ik wil nog meer oefenen met standaard photoshop en als ik dat onder de knie heb wil ik ook in raw gaan fotograferen.

    • maritkaty says:

      Ik heb een 64GB kaartje 🙂 Je hebt voor RAW idd wel een groot kaartje nodig, anders ben je gauw klaar met fotograferen. Maar zelfs met mijn 64GB red ik het lang niet altijd in RAW, ik heb nog een 12gb kaartje standaard bij me voor het geval m’n kaart onverwacht vol is. De RAW bewerker in Photoshop is echt heel erg makkelijk!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius