Fotografie

Alles over het histogram

July 4, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het histogram is een handige functie die je zowel bij het fotograferen als bij het nawerken kunt gebruiken. Als je weet hoe je hem kunt lezen natuurlijk.. Dat ga ik je vertellen!
Het histogram heb je vast al heel vaak voorbij zien komen, zonder te weten wat het nou precies is. Je kunt hem in het info scherm van je camera vinden, maar ook in Lightroom en in Photoshop. Voor de beeldvorming, dit is een histogram:

schermafbeelding-2016-11-21-om-15-03-23

Herken je hem al? Het ziet er uit als een vierkantje met allerlei bergen, pieken en dalen. Die vertellen iets over je foto, maar wat?

Donker en licht

Je moet het histogram zien als een grafiek, want dat is ook daadwerkelijk wat het is. Een grafiek waarin het licht van je foto weergegeven staat. Links zijn de donkere tinten, en rechts kun je de lichte tinten vinden. De hoogte van de pieken geeft aan hoe donker of licht je foto is. Een hoge piek links betekent veel licht, een hoge piek rechts betekent weinig licht.

Nu denk je misschien’ ‘Oke, alles leuk en aardig, maar dat kan ik toch zelf ook wel zien aan de foto?’. Dat klopt, alleen is het soms op je camera schermpje heel moeilijk te beoordelen wanneer iets over- of onderbelicht is. En dat kan je histogram ook aangeven!

Een onderbelichte foto

Deze foto schoot ik van Erik Scherder op een podium. Je ziet al meteen dat er veel zwart in de foto zit. Het bijbehorende histogram geeft dat perfect aan. Je ziet hele hoge pieken links, zelfs tegen de rand aan. De grafiek heel erg ongelijk verdeeld, en dat is bijna nooit een goed teken. Deze foto is dus heel erg donker.

erik-scherder

Overbelichte foto

Bij deze foto is het precies andersom! Het histogram is helemaal leeg aan de linkerkant, waar de donkere tinten zouden moeten zitten. Aan de rechterkant zit een hele hoge piek, dus dat duidt op een hele lichte foto. De pieken zitten net niet tegen de rand aangedrukt. Zouden ze wel tegen de rand zitten, dan betekent het dat de foto overbelicht is.

daisy

Een correcte foto

Bij deze foto kun je zien dat er wat evenwicht in de grafiek zit. Het histogram is gelijker verdeeld, en dat betekent dat de belichting netjes is. Geen hele donkere stukken, en geen overbelichte delen. Zo hoort een histogram eruit te zien!

correctbelicht

Dus..

Je histogram zou er altijd zo gelijkmatig mogelijk uit ‘moeten’ zien. Een mooi rustig berglandschap zonder overdreven pieken aan één kant. Probeer ook vlakke lijnen te vermijden, want ook die zijn vaak een slecht teken.

Natuurlijk hoef je je niet altijd te laden leiden door het histogram. Als jij van frisse, lichte foto’s houd, zoals ik, zal het histogram vaak naar rechts uitslaan. Het is echter wel handig om tijdens het fotograferen af en toe een blik op het histogram te werpen, om te zien of je niet flink aan het over- of onderbelichten bent. Overbelichte delen weer terug halen is namelijk een flink klusje in de nabewerking, en het is toch fijn als je dat tijdens het fotograferen al kunt vermijden.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius